joi, 22 noiembrie 2012

Canon pentru Dumnezeu în capitala lumii



Bătrânul profesor de muzică locuia într-o casă de pe vremuri; sau, cel puţin, aşa o credeam noi, pentru că, din cauza tufelor de liliac, nu vedeai mare lucru din ea.
Cei asemenea lui spuneau că fusese celebru odinioară; a tradus în română libretele unor opere; chiar pe cel de la Liliacul, deşi nu e operă. Vorbea atâtea limbi...
Mulţi măhălenţi au învăţat muzică de la el, pentru că dom' profesor ştia şi vioară, şi pian, şi flaut, şi să dirijeze coruri. Mai ales de sărbători nu se putea fără el. Totuşi alergătura nu era obositoare, căci toate bisericile, adică românească, nemţească şi sârbească, erau în acelaşi perimetru.
În acel an, ultimul în care l-am mai văzut şi auzit, şi în care Isus s-a decis să învie pentru toţi odată, dom' profesor dirija canonul pe mai multe voci şi la sârbi, şi la români; la nemţi mai verifica şi orga. In după-amiaza premergătoare învierii, ieşise chiar din biserica nemţească şi venea hotărât către cea românească, după care, desigur la fel de ferm, avea să meargă spre cea sârbească. Toaca era în faţa bisericii, sunând invariabil, chiar dacă bătea cu ciocanele mereu alt tânăr.
Dom' profesor s-a oprit în dreptul nostru, iar noi l-am salutat. Cineva continua însă să bată toaca, la care profesorul zise: "Măi orbete, ia mai lasă toaca aia puţin..." S-a făcut o linişte solemnă, la care tot dom' profesor ne întrebă:
"Măi gorobeţilor, ia spuneţi, ştiţi voi de ce e Mehala capitala lumii?"
Evident că nu ştiam; iar să râdem de omul care cunoştea atâtea limbi şi instrumente nu se cădea, aşa că am mormăit în cor un "nu", mai mult mirat decât sincer, pentru că nu ne aşteptaserăm la o asemenea întrebare. 
Iar dom' profesor ne-a învăţat atunci, pe viaţă: "Vă spun eu de ce, şi să nu uitaţi, mă, niciodată: de aia pentru că noi cântăm aici canonul pentru Dumnezău, nu pă tri voci, ci pă patru limbi, şi pă nemţeşte, şi pă româneşte, şi pă ungureşte, şi pă sârbeşte, că toţi nis ai Lui".

de Dan Negrescu

joi, 8 noiembrie 2012

Descoperă cartierul istoric al Timişoarei: Mehala



De unde a venit numele de „Mehala” şi ce colonii s-au perindat prin cartier?

Află mai multe poveşti de la istoricii oraşului, condimentate cu muzică, texte ale unor scriitori importanţi, scenete de teatru haioase şi interactive şi lucrări plastice realizate de elevi.
UNDE? Şcoala Gimnazială Nr. 19 Avram Iancu
CÂND? Vineri, 9 noiembrie 2012, ora 13:00

Află trecutul cartierului tău şi povesteşte-l şi altora!